Welke organisatie is er niet professioneel, klantvriendelijk en staat voor kwaliteit? Veel kernwaarden die bedrijven of organisaties hanteren zijn een beetje cliché. Nu geeft dat op zich niet als ze echt bij je bedrijf passen. Maar je wilt nu juist met je kernwaarden duidelijk maken waar je bedrijf voor staat. Ze geven als het ware een korte samenvatting van je identiteit. Hoe kom je nu ‘achter’ de juiste kernwaarden?
Welke kernwaarden?
Ik hanteer altijd verschillende technieken die wat meer de diepte in gaan. Bijvoorbeeld de techniek met het waardenlandschap. Daar komt dan meestal een hele rits aan kernwaarden uit. Die kun je vervolgens clusteren. En dan is het goed om te toetsen door middel van een andere techniek of deze ook kloppen. Of je kunt met een heel andere techniek starten, bijvoorbeeld door beelden te gebruiken. Hoe dan ook, het is handig om je kernwaarden als bedrijf helder in beeld te hebben.
Kernwaarden: wat kun je ermee?
Wat kun je vervolgens met je kernwaarden? Heel veel. Nu ben ik geen voorstander van het ‘plat’ communiceren van: dit en dit zijn onze kernwaarden. Nee, gebruik ze eerder als toets in je communicatie. Zijn je kernwaarden ‘vrolijk’ en ‘toekomstgericht’ dan is het niet meer dan logisch dat je uitingen daar ook blijk van geven. Een mooi voorbeeld las ik op Marketing Facts over het bedrijf CFP Green Buildings.
Natuurlijk kun je niet al je kernwaarden (hanteer er niet meer dan 5 overigens!) in al je communicatie laten terugkomen. Dat komt de helderheid van de boodschap niet ten goede. Maar je kunt er bijvoorbeeld één of twee wel tot uiting laten komen. Dat zelfde geldt overigens voor de beelden die je gebruikt.
Intern gebruik van kernwaarden
Ook intern kun je je kernwaarden prima inzetten in de communicatie en bij gedrag. Mensen hebben behoefte aan houvast. De kernwaarden kunnen daar deel van uit maken. Nu helpt het niet als je om de paar jaar je kernwaarden verandert. Kernwaarden zijn geen ‘uiterlijkheden’, maar onderdeel van het innerlijk, van de identiteit van je bedrijf. Je neemt bijvoorbeeld wel eens een nieuw kapsel, maar een nieuw hart…
Help medewerkers met het tastbaar maken van de kernwaarden. Samen kun je bijvoorbeeld bepalen wat je als bedrijf, maar ook als individu, kunt doen om de kernwaarden levend te maken en houden.
Een bedrijf als Coolblue wordt natuurlijk vaak als voorbeeld genoemd, en niet voor niets. Dit zijn hun merkwaarden:
Dit zijn onze merkwaarden. Ze beschrijven wie we zijn en waar we voor staan. Wat ons verbindt en hoe we met elkaar omgaan.
Ze zijn zo omschreven dat je er als medewerker meteen iets bij voor kunt stellen. Je kunt er van alles aan ophangen. Een handig instrument om te bekijken waar jij met je organisatie staat als het gaat om waarden, is de waardenladder.
Waar staat jouw organisatie op de waardenladder?
Ken jij de waardenladder van Louis E. Raths? Daarin geeft hij de ontwikkeling van waarden weer. Aan de hand van de waardenladder kun je voor jouw organisatie bekijken waar je staat met de kernwaarden:
• niveau 0: onbesproken waarde
De organisatie zal wel waarden hebben en gebruiken, maar ze zijn nog niet concreet benoemd.
• niveau 1: gekozen waarde
De organisatie heeft kernwaarden benoemd die bij de organisatie horen of van belang zijn.
• niveau 2: theoretisch ingevulde waarde
De organisatie heeft bij de waarde ook beschreven wat de inhoud van de waarde is.
• niveau 3: praktisch nageleefde waarde
De medewerkers kennen de kernwaarden en gebruiken deze in hun werk.
• niveau 4: uitgedragen waarde
De omgeving herkent de waarden van de organisatie.
Kortom, kernwaarden: krijg ze helder en doe er wat mee!