Emoji zijn niet meer weg te denken. Wie gebruikt ze niet? Een emoji en een emoticon worden nogal eens verward. Het zijn toch twee verschillende dingen. De emoticon is het gezichtje dat gevormd wordt door een serie leestekens, zoals : – ) en ; – ). Emoji zijn de kleurrijke symbooltjes die je toevoegt aan bijvoorbeeld een Whatsappbericht.
Emoji vinden hun oorsprong in Japan. Het emoji toetsenbord werd in 2011 toegevoegd aan de iPhone. Dat was de start van een wereldwijd gebruik ervan. Zoals elke andere taal veranderen ook de emoji. Zo wordt het uiterlijk aangepast en komen er jaarlijks nieuwe emoji bij. Dat emoji uit Japan komen is nog steeds goed te zien aan de emoji die typisch Japans zijn, zoals sushi, hogesnelheidstreinen, buigende poppetjes, waaiers en lantaarns.
In de communicatie gaat het maar voor een klein deel om de daadwerkelijke woorden, lichaamstaal en stemklank zijn minstens zo belangrijk bij het overbrengen van een boodschap. In deze tijd, waarin veel communicatie schriftelijk gaat, en dus niet vergezeld wordt door van lichaamstaal en klanken, kunnen emoji een waardevolle aanvulling zijn. Een emoji kan meerdere betekenissen hebben of verschillend geïnterpreteerd worden. Dat kan misverstanden opleveren. Dat is dan weer niet de bedoeling.
Weetjes
• Het woord emoji betekent letterlijk ‘afbeelding’ (e) + ‘karakter, schriftteken’ (moji).
• Een emoticon die na een zin komt, staat buiten die zin, dus na het zinseindeteken. Er staat een spatie voor en na de emoticon.
• Als meervoud van emoji is zowel emoji’s als emoji correct. In Japan kan emoji zowel een enkelvoudige als meervoudige betekenis hebben.