Hoe inspireer je medewerkers bij thuiswerken?

Veel mensen voelen zich onzeker in deze tijd. Wat kunnen leidinggevenden doen om mensen te inspireren? Janne Ruszkowski en het Recruitmentbureau geven tips, wij vatten ze kort samen. Ze kunnen je als communicatieprofessional of -afdeling ook helpen:

1. Raak niet in paniek
Zet de situatie om in een inspirerende oproep tot actie. Maak gebruik van de energie om vooruit te komen als organisatie.
2. Geen woorden, maar daden
Inspireren doe je vooral door actie te ondernemen en het goede voorbeeld te geven. Bedenk nieuwe initiatieven en help waar mogelijk mee om ze in de praktijk te brengen. Beloon creatieve oplossingen en initiatieven waar medewerkers zelf mee komen.
3. Toon empathie
Het is cruciaal om de juiste balans te vinden tussen duidelijk communiceren, dat betekent bijvoorbeeld dat je er geen doekjes om windt als je slecht nieuws brengt, en tegelijkertijd empathie toont.
4. Behoud de harmonie in je team
Gebrek aan communicatie is vaak de aanleiding voor geruchten en mogelijk ook conflicten.
5. Verduidelijk de prioriteiten
Bied medewerkers een houvast: maak duidelijk waarop jullie in de nabije toekomst wel of niet zullen focussen, en ook waarom.

6. Treed als kapitein op de voorgrond
Nog meer dan anders ben jij nu de leidersfiguur waar mensen naar op zoek zijn.
7. Heb oog voor het welzijn van medewerkers
Maak tijd vrij voor een-op-een gesprekken met je collega’s.
8. Geef je team geregeld een schouderklopje
Toon hoe dankbaar je bent voor het team dat de boel mee draaiende helpt houden.
9. Maak het proces zichtbaar
Leg uit welke beslissingen er genomen zijn op het vlak van thuiswerken, bescherming van eigen medewerkers en meer. Niet iedereen zal het overal mee eens zijn, maar transparantie van het proces maakt keuzes begrijpelijker en wekt vertrouwen.
10. Zorg voor regelmatige updates
Geen nieuws is alleen goed nieuws in goede tijden. Nu is het advies om juist op regelmatige basis in nieuwsupdates te voorzien.

© 2024 Prima Content | Grafisch ontwerp Fokko Ontwerp | Technische realisatie Sieronline B.V.