Op 6 mei 2021 stond er in de Stentor een mooi artikel over ‘inclusieve vacatureteksten’. Het komt nog vaak voor dat vacatureteksten (onbedoeld) mensen buitensluiten. Dan kan het gaan om gender, maar ook om afkomst. Uit een onderzoek van de Nationale Vacaturebank blijkt dat een kwart van de mensen die de afgelopen twee jaar solliciteerden, discriminatie heeft ervaren tijdens het proces. Dit wil je als werkgever natuurlijk niet!
Het lastige is dat er vaak geen ‘neutrale’ woorden zijn. Veel woorden zijn zo ingeburgerd dat het – meestal vrouwelijke – woord niet wordt gebruikt. Een voorbeeld loodgieter/loodgietster. Dit is een mooi voorbeeld:
Wat dat voor gevolgen kan hebben, blijkt onder andere uit een studie van de Vlaamse wetenschapper Dries Vervecken. Hij onderzocht het effect van paarvormen bij vacatureteksten, wat betekent dat je bij een functietitel niet alleen loodgieter vermeldt, maar beide varianten: loodgieter/loodgietster. Het blijkt dat op vacatures met een paarvorm relatief meer vrouwen solliciteren (en niet minder mannen). Zo’n effect is er niet bij het gebruik van loodgieter (m/v). Als je die paarvormen voorlegt aan kinderen, blijkt dat zij daarbij eerder denken dat vrouwen succesvol kunnen zijn in dat beroep. (BRON: https://onzetaal.nl/uploads/editor/OnzeTaal_okt2020_de_pous.pdf)
Zo zie je dat het echt wat uitmaakt, hoe je de taal gebruikt! Wees je daar dus bewust van, zeker in vacatureteksten!