Misverstand: ik ben niet creatief

Over creativiteit zijn boeken en websites volgeschreven. Misschien denk jij ook wel dat je niet creatief bent. Maar wat is creativiteit? Als jij nieuwe verbanden kunt leggen, dan ben je creatief. Ons brein is zo ingericht dat we informatie snel kunnen verwerken. Informatie wordt netjes en snel langs gebaande paden in vakjes gestopt. Daarom is creatief denken ook best wel lastig. Je denkt eerst langs een gebaand pad en niet zo snel daarbuiten.

Om je creativiteit te stimuleren en ontwikkelen kun je technieken gebruiken. Je ‘dwingt’ daarmee je hersens een ander pad op. Je legt nieuwe verbindingen en dat leidt vaak tot leuke inzichten en nieuwe ideeën. Daarmee kan iedereen creatief zijn.

Belangrijk: je oordeel uitstellen

Als je ideeën bedenkt, ben je vast ook geneigd om ‘ja maar’ of ‘dat werkt niet’ of andere negatieve uitspraken te doen. Het is belangrijk om niet meteen ideeën af te schieten maar je oordeel uit te stellen. Van het ene idee dat misschien niet werkt, kan immers weer een idee komen dat wel werkt.

Niet elke creatieve techniek ligt iedereen even goed. Denk je, dat kan ik niet of dat zie ik niet zitten, geef het dan in ieder geval een kans.

Probeer het eens uit met de wisseltechniek.

Weetje

Incubatie: laat je idee gisten!

Als je een idee hebt, kun je er direct mee aan de slag gaan. Maar juist incubatietijd kan ervoor zorgen dat je echt nieuwe invalshoeken bedenkt. Incubatietijd is broeitijd, tijd waarin je idee kan rijpen. Neem afstand van het denken aan je idee en het vinden van een oplossing. Het creatieve proces gaat verder in je onderbewuste. Hoe kun je je ideeën laten rusten? Ga iets anders doen. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat.

Thomas Edison ging vissen om ideeën te bedenken en laten rijpen. Maar hij viste zonder aas, omdat niets of niemand hem dan lastig viel.

'Creativiteit is denken met een bochtje'

© 2024 Prima Content | Grafisch ontwerp Fokko Ontwerp | Technische realisatie Sieronline B.V.